Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Családalapítás? Tervezz előre!

2014. augusztus 05. - Eperhab

A 21. század egyik nagy problémája, hogy a nőket látszólag súlyos döntés elé állítja: választhatnak karrier vagy családalapítás között. A nők többsége szeretne családot, de vajon mikor jön el a megfelelő idő a gyermekvállaláshoz? A biológia sürget, a modern társadalmi rendszer hátráltat. Pár évtizeddel ezelőtt a nők átlagosan 23 évesen szültek, ez a szám mára a 30 éves kor felé tolódott. Anyáink csinálták jól, vagy a mostani helyzet is teljesen rendben van? Ezekre a fontos kérdésekre próbálunk választ keresni e heti írásunkban.

Ideális esetben egy baba érkezése öröm a párnak, ha tervezetten vállalták a gyereket, megfelelő anyagi háttérrel rendelkeznek a felneveléséhez, és az anya munkából való hiányzása is megoldható. Sajnos az ilyen „ideális” helyzetek az életben nagyon ritkák, legtöbbször valamelyik feltétel nem teljesül, de minden esetben ezt az állapotot szeretné mindenki megközelíteni. Bár biológiai tény, hogy a nők a húszas éveik legelején a legtermékenyebbek, és akkor a legnagyobb az esélye egy egészséges magzat kihordásának, a mai technikai fejlettség mellett már a negyven feletti nők is szülhetnek egészséges gyereket.

Új kép (5).pngLeggyakrabban két lehetőség közül választhatnak: vagy dolgozni kezdenek, és csak akkor kezdik el a családtervezést, ha már stabil munkahellyel rendelkeznek, viszont ebben az esetben félhetnek attól, hogy terhességük hírére elbocsátják őket, vagy a GYES/GYED után nem tudnak visszamenni dolgozni. A másik lehetőség, hogy fiatalon alapítanak családot, és csak azután kezdenek munkát keresni, hogy a gyerek(ek)et beíratták a bölcsödébe, vagy az óvodába. Ebben az esetben azonban hátrányból indulnak: nincs szakmai tapasztalatuk, és habár nem fognak évekig hiányozni a szülés miatt, anyai teendőik mellett nem biztos, hogy teljesen elkötelezettek lesznek a munka iránt.

Mindkét helyzetnek megvannak tehát a maga előnyei és hátrányai, nem csak a karrier kapcsán. Bár egy fiatal anya nagyobb valószínűséggel szül egészséges gyereket, de tapasztalatlanabb is az idősebb nőkhöz képest, akik jobban tisztában vannak identitásukkal, és így hamarabb is képesek alkalmazkodni az anyai szerephez. A helyzet ugyan nem egyszerű, de korántsem lehetetlen, hisz számos pozitív példát láthatunk magunk körül.

Fontos, hogy a gyermekvállaláskor előre tervezzünk, hisz a fogamzásgátló készítményeknek idő kell, hogy kiürüljenek a szervezetünkből. Célszerű még a tervezés stádiumában felkeresni nőgyógyászunkat, akivel konzultálhatunk a lehetőségeinkről. Ajánlott a különböző módszerekről előre tájékozódni a http://fogamzasgatlas.hu honlapon, így javaslatokkal, és kérdésekkel fordulhatsz orvosodhoz, akivel megvitathatod minden felmerülő aggályodat.