Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hárman az ágyban: ő, te és a szorongás

2014. augusztus 12. - Eperhab

A szexuális funkciózavar még a nők számára is kényes témának számít, hát még a férfiaknak. A legtöbben titkolják és szégyenkeznek miatta, pedig a megoldás többnyire roppant egyszerű: beszélni kell róla! Elmondjuk, mi állhat a férfiak potenciazavara mögött, és mit tehettek pároddal a probléma elhárítása érdekében.

bloghoz_1.jpg

A szexualitás nem csupán a testi gyönyörökről, hanem érzelmi világunk kiteljesedéséről is szól. Amikor belső gonddal küzdünk, az gyakran testi tünetekkel is jár. Amikor párunk munkahelyi problémákkal küzd, vagy családi gondok miatt stresszel, előfordulhat, hogy a hálószobában is nehézségek akadnak.

A férfiak gyerekkoruktól kezdve mást sem hallanak, minthogy egy „igazi férfi nem fél, nem sír”, a legtöbb gond „katonadolog”.. Mire felnőtté válnak, beléjük ég, hogy az érzelmeket kimutatni gyengeség, és az állandó elfojtás oda vezet, hogy néhányan közülük végül tényleg megszűnnek érezni. A teljesítménykényszer pedig tovább nyomaszthatja őket. Sajnos még mindig sokak fejében él az a tévhit, hogy egy igazi macsónak kötelessége minden alkalmat megragadni, ha nem teszi, akkor vagy homoszexuális, vagy impotens. Ez a hozzáállás oda vezet, hogy már egyetlen kudarcba fulladt próbálkozás is hatalmas szorongást hozhat egy férfi életébe, és máris ördögi körbe kerülhet. Megjelenik a szégyen, az alkalmatlanság érzése, és a partner elvesztésétől való félelem is. Ebből pedig egyre nehezebb a kilépés. Az impotenciától való félelem hatására partnerünk kerülni kezd minket, kimenekül az intim kapcsolatból, és szexualitását is elfojtja.

Mi az, amit semmiképp ne tegyünk?

Soha ne kezdjük el hibáztatni párunkat! Legyünk megértők, támogassuk őt.

Magunkat se hibáztassuk! Felejtsük el az önsajnáló mondatokat: „Biztos nem tart elég kívánatosnak”, „Már biztosan nem is szeret”.

Ne hozzuk szóba a témát mások előtt, ezzel ugyanis csak megszégyenítjük őt, tovább rontva a helyzeten.

Hogyan segíthetünk a problémán?

Nagyon fontos, hogy ne kezeljük apokalipszisként a helyzetet, de az sem megoldás, ha besöpörjük a problémát a szőnyeg alá. Habár ilyen kényes témákról nehéz beszélgetni, és sokszor zavarba ejtő is, mégis elengedhetetlen a helyzet megoldásához. Ha megtaláljuk a probléma belső gyökerét, azt a stresszforrást, ami a testi-lelki tüneteket okozza, sokkal könnyebben túlléphetünk a nehézségen.

Abban az esetben, ha a probléma továbbra is fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, mert testi rendellenesség, betegség is állhat a háttérben. Ha titeket is érint ez a probléma, a fogamzásgátlás.hu online doktorának, dr. Varga Horgosi Áginak feltehetitek a kérdéseiteket és ő 2 munkanapon belül válaszol!