Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kapcsolatfüggőség jelei

2014. augusztus 19. - Eperhab

Szereted, hogy van melletted valaki, akivel megoszthatod örömödet-bánatodat? El sem tudod képzelni az életedet nélküle, mégis egyre több a feszültség köztetek, és néha úgy érzed, csak megszokásból vagytok együtt? Már a barátaidtól is csak azt hallod, hogy nem a boldogság árad a kapcsolatotokból?

Ha a fentiek igazak rád, lehet, hogy el kell gondolkodnod: vajon tényleg a szerelem tart-e össze benneteket, vagy másról szól a dolog. A kapcsolatfüggőségnek vannak tipikus árulkodó jelei – elmondjuk, hogy miről ismerheted fel őket!

Új kép (8).png

1. Pár hét után a gyerekek nevén agyalsz

Az első utadba akadó férfit pár nap (vagy hét) ismeretség után életed párjának gondolod (akár egy többéves kapcsolatot lezáró szakítás után is), és szinte azonnal elkezded tervezni a közös jövőtöket. Miközben menyasszonyi ruhákat, esküvő helyszíneket és kulcsmásolókat keresel a neten, a leendő a gyerekeitekről ábrándozol.  

A törődést és a szeretetet mindenki kedveli, azonban nem árt mérlegelni a dolgokat, hiszen minden kapcsolatnak megvan a maga természetes fejlődési folyamata.

2. Mindennél jobban félsz az egyedülléttől

Egyszerűen nem bírod elviselni a pasidat: idegesít a horkolása, őrületbe kerget a lustasága, és teljesen belefáradtál abba, hogy mossál és főzzél rá. Röviden: már jóval több érvet tudnál felsorakoztatni a szakítás mellett, de annyira félsz az egyedülléttől, hogy megtanulod elhessegetni ezeket a gondolatokat.   

Ha sokáig együtt vagy valakivel, könnyen kialakul egyfajta függés, amit nagyon nehéz feladni. Éppen ezért a félelem az egyik olyan dolog, ami miatt valaki egy réges-régen halott kapcsolat esetében is a maradást választja.

3. Csak tűrsz és tűrsz…

Minden egészséges kapcsolat velejárója, hogy bizonyos dolgokban kompromisszumot kell kötnünk a párunkkal. De mindennek van határa! Ha mi lemondunk valamiről a másik miatt, ugyanezt elvárhatjuk tőle is.

Figyelj a jelekre: különbség van a között, hogy kis füllentések fölött hunyunk szemet, vagy egyre durvább dolgokat nézünk el a másiknak.  Akit ilyen módon a függőség tart a kapcsolatban, hajlamos kiszolgáltatni magát a másiknak, és azt sugallni, hogy ő az alárendelt a kapcsolatban, aki felett aztán könnyen lehet uralkodni. 

Bizonyos esetekben akár az agresszió is megjelenhet, ami már egyértelmű jele a kapcsolatfüggőségnek, ugyanis az ,,alárendelt” személy még a bántalmazást is eltűri csak azért, hogy ne maradjon egyedül.

4. Totálisan elkényelmesedtél

Az életed a szokott kerékvágás szerint halad, hiszen ,,vele még mindig jobb, mint nélküle”, de nem érzed, hogy százszázalékosan rendben lenne minden?  Ilyenkor sokan maradnak inkább egy rosszul működő kapcsolatban, mintsem kockáztassanak, és új életet kezdjenek kizárólag azért, mert a kényelem fontosabb számukra.

Ha nem tudod elhatározni magad a szakítás mellett, és inkább csak szőnyeg alá söpröd a problémákat, jobban teszed, ha mérlegelsz, hiszen a kapcsolatfüggőség csak boldogtalansághoz vezet. A legfontosabb, hogy legyen önbizalmad, és ne hidd azt, hogy nem tudsz egyedül boldogulni az életben.