Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Érintsd meg, mert téged is érinthet!

2014. október 14. - Eperhab

Gondold végig, mennyi időt fordítasz magadra nap mint nap: miután reggel kibújsz az ágyból legalább negyed órát töltesz a tükör előtt, hogy belődd a hajad és elkészítsd a sminked. Aztán újabb tíz percbe telik, hogy összeállítsd az aznapi szetted – és akkor nem is vettük számításba a napközbeni sminkigazításokat és a rendszeres kondizást. Ez mind annak a jele, hogy törődsz a testeddel, ami teljesen rendben van, hiszen ha jól érzed magad a bőrödben, akkor az önbizalmad is nagyobb, nem igaz? De vajon a melledre is ekkora figyelmet fordítasz, és naponta ellenőrzöd, hogy változott-e a formája vagy a tapintása? Légy őszinte magaddal: ez a lépés a legtöbbször kimarad. Ha egészségtudatosan élsz és naponta több órát fordítasz arra, hogy tökéletesen nézz ki, miért nincs 30 másodperced egy – amúgy életmentő - villámvizsgálatra zuhanyzás közben?

A személyes történetek hatása

Tudtad, hogy a mellrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés? Évente több ezer nő küzd a halálos csomók ellen, köztük olyan hírességek is, akik hangot is adnak a harcuknak. Biztos emlékszel még Angelina Jolie hihetetlen történetére, aki amint megtudta, hogy hajlamos az emlőrákra, mindkét mellét leoperáltatta. A sztorinak több pozitív hozadéka is volt: Angliában például megduplázódott a genetikai tesztek száma a bejelentése után! Vagy ott van Sheryl Crow, aki sikeresen legyőzte a melldaganatát, és azóta is megállás nélkül kampányol azért, hogy rávegye a nőket a rendszeres mammográfiai szűrővizsgálatra. És ahogy Angie vagy Sheryl, úgy TE is tehetsz a melldaganat kialakulása vagy kiújulása ellen!

Így tehetsz ellene!

Először is minden évben előre tervezz be egy mammográfiai szűrővizsgálatot, amire a háziorvosod vagy a nőgyógyászod is beutalhat. Legalább ennyire fontos az, hogy napi szinten is elvégezz egy gyors, 30 másodperces önvizsgálatot, aminek a lépései rendkívül egyszerűek. Készítettünk egy grafikát, a részletes lépéseket pedig lent olvashatod!

mellrak.jpg

  1. Állj a tükör elé, először csípőre tett kézzel, majd felemelt karokkal nézd meg, hogy látsz-e bármilyen külső változást a melleiden!
  2. Ezután az ujjbegyeiddel finoman tapogasd végig a melleidet, és a hónod alatti részt is!
  3. Majd a bimbó körüli területet is óvatosan nyomkodd meg és nézd meg, hogy nem érzel-e szokatlan csomót valahol!
  4. Ha ez megvan, szorítsd össze mellbimbód, hogy tapasztalsz-e bármilyen váladékszivárgást!
  5. Végül pedig feküdj hanyatt az ágyon vagy egy puha szőnyegen, és a jobb melled vizsgálatához tegyél egy párnát a jobb lapockád alá, majd a kezedet rakd a fejed mögé. Ezután a bal kezeddel tapogasd végig a melled és a hónaljad, úgy ahogy ezt állva is tetted a tükör előtt. A vizsgálatot végezd el a bal melleden is!

Bár a daganatos megbetegedések közül a mellrák a leggyakoribb halálok a nők körében, nem szabad megfeledkezni a "második helyezettről", a méhnyakrákról sem. Tatár Csilla például alig töltötte be a 22-őt, amikor orvosa rosszindulatú elváltozást talált nála, ezért műtéten kellett átesnie. Majd évekkel később a csinos műsorvezető elhatározta, nem hagyja ennyiben a dolgot, és elindította saját életmód blogját, ahol egészségtudatos posztokkal segít olvasóinak megelőzni nemcsak a mellrákot, de egyéb betegségeket is. 

Ha pedig bármilyen bőrelváltozást, csomót, vagy szokatlan dolgot észlelsz, fordulj orvoshoz mihamarabb! Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni: az elváltozások nem minden esetben rákos eredetűek, de ettől függetlenül mindenképp derítsd ki, mi okozza nálad a rendellenességet!