Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

5+1 dolog, amit tudnod kell az intim higiéniáról

2015. január 09. - Eperhab

A női higiénia kényes téma, melyet nem szívesen beszélünk meg mással, ám igenis fontos, hogy tájékozódjunk róla, ugyanis az ezzel kapcsolatos tévhitek a mai napig makacsul tartják magukat. Íme a női tisztálkodás alapszabályai!

carrie_your.png

  1. Egészséges nők esetében a nemi szerv öntisztító, így semmi szükségünk intim lemosóra, tusfürdőre vagy szappanra. A nőgyógyászok ma már egyetértenek abban, hogy a lemosást egyszerű langyos vízzel kell végezni. Nagyobb szennyeződés (pl. menstruáció) esetén használhatunk felhígított illatmentes lemosót, de a nyálkahártyával borított területeket ekkor is kerüljük ki.

  2. Egyes esetekben, amikor a hüvely természetes flórája felborult, szükség lehet irrigálásra, ám fontos, hogy ezt csak orvosi utasításra végezzük, és csak annyiszor, ahányszor feltétlenül szükség van rá. Ha nincs panaszunk, ne használjunk irrigátort!

  3. Számos nő küzd visszatérő gombás fertőzéssel, melynek hátterében leggyakrabban a Candida albicans nevű gomba áll. Sokat tehetünk azért, hogy a tünetek mérséklődjenek, majd megszűnjenek: kövessük 1-4 hónapig a Candida-diétát, mely bár szigorú, de igen hatásos. Használjunk pamut alsóneműt, melyet mossunk magas hőfokon, majd alaposan vasaljuk át. Zuhanyzás után az intim területeket papírtörlővel szárítsuk meg, ne használjunk törölközőt. Kerüljük a tamponhasználatot és a tanga fazonú alsóneműk viseletét, valamint figyeljünk a helyes WC papír használatra! A házi praktikákkal csak óvatosan: a joghurtba mártott tampon, vagy az éjszakára felhelyezett fokhagyma többet árt, mint használ!

  4. Soha ne használjunk illatosított termékeket (lemosó, tisztasági és egészségügyi betétek, törlőkendők, WC papír, síkosító), mivel ezek erősen irritálják a hüvelynyálkahártyát. 

  5. Ha a legkisebb szükségét is érezzük, együttlét során használjunk illatmentes bio síkosítót, mellyel kiküszöbölhető a hüvelyfal mechanikai sérülése, így elkerülhetjük a fertőzéseket.

+1: A női intim problémáknak gyakran lehetnek pszichés okaik: a fokozott stressz, a szexuális élet zavarai, a párkapcsolati problémák visszatérő panaszokat okozhatnak, így első lépésként mindig gondold át, hogy mi lehet a baj forrása!