Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szerelem a levegőben, avagy a Valentin-nap története

2015. február 11. - Eperhab

Van, aki minden évben epedve várja, van, aki buta amerikai ünnepnek tartja, ám kevesen tudják, hogy honnan indult. A Bálint-nap, gyakoribb elnevezésén Valentin-nap története egészen a 14. századig nyúlik vissza…

A Bálint-nap hagyománya a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a 14. században kezdődött, amikor Szent Bálint a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált. A történet szerint Bálint kivégzése előtt csodát tett, mellyel visszaadta vak lánya látását. Ezután levelet írt neki, melyet úgy írt alá, hogy „A Te Bálintod” – innen ered a Valentin-napi képeslapküldés hagyománya. Egy másik történet szerint Bálint az életét áldozta azért, hogy fiatal párokat, köztük katonákat adhasson össze, holott az akkori törvények szigorúan tiltották a katonák nősülését. Szent Bálint ezzel védőszentté vált, és elkezdődött a Valentin-napi hagyomány…

A Valentin-napi ünneplés főként az angolszász országokra jellemző, és ez nem véletlen: 1383-ban Angliában már úgynevezett Valentin ünnepséget tartottak, a 15. században pedig elkezdődött az ajándékozás hagyománya. A szokást az angol kivándorlók hamarosan az egész világgal megismertették, mely a II. világháború alatt tovább terjedt. 1950-ben végül megtartották az első Valentin-napi bált, és hivatalosan is bevezették a Valentin-napot. 

epihabi_valentino.png

Az ünnep jellemzően a virág- és édességárusok főszezonja lett, és elkezdődött az üdvözlőkártyák, képeslapok és ajándékcsomagok gyártása is. A virágok eladása ilyenkor azóta is az egekbe szökik, így Valentin-napon a vörös rózsa ára a sokszorosára emelkedik.

A Valentin-napot többnyire hazánkban is megtartják, ám az angolszász országokra jellemző túlzó dekoráció és ajándékáradat itthon nem jellemző. A hagyományok a világ számos pontján eltérnek a megszokottól: Finnországban például a barátok ajándékozzák meg egymást, Japánban pedig csak a nők ajándékoznak, egy hónappal később viszont a férfiak viszonozzák a gesztust.

Bár a hagyományok eltérnek, és az eredet is ködös, Szent Bálint az életét áldozta a fiatal szerelmesekért, erről pedig világszerte megemlékezünk – ki így, ki úgy.