Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ez történik a női testtel egy élet során

2015. február 25. - Eperhab

Az emberi test és az élet önmagában is csodálatos már akkor is, ha egyszerű matematikai elv alapján nézzük. Arra ugyanis, hogy pont mi születtünk meg, szinte nulla az esély – még száz lottóötösre is nagyobb sanszunk van. Itt az ideje, hogy áttekintsük, min is megyünk keresztül mi, nők egy élet során…

Tudományosan bizonyított, hogy az anyaméhben mindenki nőként „indul”: a megtermékenyített petesejtek először női irányba indulnak el, majd ha jelen van a férfi nemhez szükséges Y kromoszóma, a magzat hímnemű lesz. A női magzatban igen korán elkezdődik a petesejtek termelődése, mely a 12. és a 16. hét között befejeződik – ekkorra kb. 400 ezer petesejt található a magzat petefészkeiben.

A lányoknál rendszerint 10 éves kor környékén kezdődik a pubertáskor, melynek első jele a mellek növekedése. Ezzel egy komoly testi és lelki folyamat indul el, melynek következő állomása a szemérem- és testszőrzet kialakulása. Nagyjából ekkor következik be az első ovuláció, melyet az első menstruáció követ – ez nagy pillanat egy nő életében.  A kamaszkorral járó lelki folyamatok, az egyre erősödő női vonások általában erős érzelmi krízist okoznak: egyszerre van jelen a kislány és a nő, a gyermek és a felnőtt, ez a vívódás pedig gyakran viselkedészavarokat, szorongást és depressziót okoz. Egy nő szervezete nagyjából húszéves korára válik fizikailag készen a szülésre, ekkorra a másodlagos nemi jelleg is kialakul (szélesebb csípő, bőr alatti zsírpárnák, keskeny váll), és rendeződik a menstruációs ciklus. Szülés után a női szervezet regenerálódik, és hamarosan jelentkezik az újabb menstruáció – a nő ekkor újra fogamzóképessé válik. 

Nagyjából 45 éves korban következik be a menopauza, melyet sokan kevernek a változókorral – valójában a menopauza a változókor kezdetét jelenti, pontosabban az utolsó rendes menstruáció első napját.  Ekkor egy bonyolult hormonális folyamat kezdődik, melynek oka a petefészek működését serkentő hormonok csökkent működése. Ennek első jele a vérzészavar, majd az egyoldalú ösztrogéntermelés miatt komolyabb mellékhatások is jelentkezhetnek: egyre gyakoribbá válnak a jó- és rosszindulatú daganatok, elkezdődnek a hőhullámok, éjszakai izzadás jelentkezik. A hormonális változás miatt gyakori a depresszió, a szorongás és az alvászavarok, majd kellemetlen fizikai tünetek jelentkeznek, mint az inkontinencia és hüvelyszárazság. A változókor leggyakoribb velejárója a csontritkulás, mely az időskorral sem csillapodik – szerencsére az orvostudomány a többi tünethez hasonlóan már ezt is kezelni tudja.

Mi, nők életünk során hatalmas utat teszünk meg: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy figyeljünk magunkra, testünk jelzéseire, hogy ez az „utazás” minél zökkenőmentesebb legyen!