Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

10 dolog a menstruációról, amit talán nem tudtál

2015. március 25. - Eperhab

A menstruáció akár 35-40 évig is része lehet az életünknek, így illik minél többet tudni róla. Az évek során megtanultuk, hogy nehéz napjainkat kezelhetjük humorral, tapasztalattal, és ha már semmi nem működik, egy kiló csokival. Íme 10 dolog, ami talán neked is újat mond majd.

1. Egy nő élete során kb. 3500 napot menstruál – igen, ez elég félelmetesen hangzik.

2. Nem veszítünk annyi vért, mint gondolnánk: amikor reggel kikelünk az ágyból, vagy hirtelen felállunk, nem is gondolnánk, hogy egy menstruáció alatt csupán 3-4 evőkanálnyi vért veszítünk. A menstruációs váladék nagy része szövetmaradványokból és természetes hüvelyváladékból áll, a tényleges vérveszteség ennek körülbelül a fele.

3. Egy kutatás alapján a férfiak kevésbé vonzódnak hozzánk, amikor menstruálunk. Ennek hormonális oka van: a férfiak hormonrendszere „felismeri” az ovulációt, ekkor a nők illatát édeskésnek és vonzónak érzik, a vérzés alatt azonban ez a jelenség megfordul. Nálunk ez pont fordítva van: a csökkent progeszteronszint miatt a libidónk ilyenkor az egekbe szökik, és sokkal jobban kívánjuk a szexet, mint máskor.

blogra.PNG

4. A hormonális fogamzásgátló módszerek befolyásolhatják a menstruációt: kíméletes módszernek számít az alacsony hormontartalmú hüvelygyűrű, melynek kiváló a cikluskontrollja, a tabletta esetében viszont gyakran előfordul cikluszavar és pecsételő vérzés – ez nyilván az egyes készítmények hormontartalmától is függ. A hormontartalmú spirál használatának első hónapjaiban gyakran előfordul elhúzódó, rendszertelen vérzés, mely később olyannyira lecsökken, hogy a vérzés akár meg is szűnhet. A hormoninjekció után is hasonló jelenségeket tapasztalhatunk: ezt a módszert szabálytalan, elhúzódó menzesz, vagy akár a vérzés teljes hiánya is jellemezheti.

5. Hatalmas tévhit, hogy a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni: bár az esély ilyenkor valóban kisebb, a teherbeesés ekkor is lehetséges. A méhszáj a menzesz során nyitottabb, így a fertőzésekre is fogékonyabb a szervezet. Csak óvatosan!

6. Walt Disney nem csak tündérmeséket gyártott: 1946-ban jelent meg „A menstruáció története” című rövidfilmje, melyeket iskolai felvilágosító előadásokon vetítettek. A remekművet itt nézheted meg.

7. A szárnyas betét viszonylag új találmány: az 1980-as években kezdték el gyártani. 

8. Zs-kategóriás horrorfilmek kedvelt témája a menstruáció miatti cápatámadás: valójában soha nem volt még példa ilyen esetre, a szakértők szerint a menstruációs váladék nem vonzza jobban a cápákat, mint az izzadság vagy éppen a vizelet – tehát nincs mitől tartanunk.

9. Az első egészségügyi betéteket nem ragasztócsík, hanem egy-egy öv tartotta meg, emiatt igen kevesen engedhették meg magunknak.

10. A manapság újra népszerű intimtölcsér régebbi találmány, mint a tampon: a mosható, többször felhasználható tölcséreket akkoriban latexből gyártották.