Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amiről nem szívesen beszélünk: a nemi szervi szemölcs

2015. április 16. - Eperhab

A nemi szervi kinövések és elváltozások tünetei általában hasonlók, de bármelyikről is legyen szó, rendkívül kellemetlen átélni ezeket. Mind közül talán a legkellemetlenebb a genitális, azaz nemi szervi szemölcs.  

A genitális szemölcsök hátterében a HPV vírus áll, mely szexuális úton terjed, ám fontos tudnunk, hogy szexuális érintkezés nélkül is elkaphatjuk: a HPV apró izzadságcseppeken keresztül jut át a partner nemi szervére, így nem feltétlenül szükséges hozzá behatolás. A fertőzéshez képest a szemölcsök megjelenéséig gyakran évek is eltelhetnek, sőt, előfordul, hogy az érintett észre sem veszi, hogy szemölcsei vannak. A nemi szervi szemölcsök hússzínű vagy fehér, puha kitüremkedések, melyek gyakran fájdalommentesek, ám előfordulhat, hogy fájó, égő, viszkető érzéssel járnak. A kinövések az esetek egy részében spontán gyógyulnak, ám gyakran elhúzódó, visszatérő fertőzést okozhatnak, ekkor kiemelten fontos az orvosi kezelés, ugyanis az elhúzódó HPV-fertőzés akár daganatokat is okozhat. 

amirol_nem.png

A szemölcsök kezelése általában hosszadalmas és kellemetlen: a fagyasztás gyakori eljárás, mely során a szakorvos egy oldattal ecseteli a szemölcsöket, ezzel kezdetben hideg, majd égető érzést okozva. Az égetést lézerrel vagy egy kifejezetten égetésre kifejlesztett orvosi műszerrel végzik, a kémiai eltávolításhoz pedig több ismétlő kezelés szükséges. Mindhárom módszer alkalmazása után fájdalmas, hámhiányos terület marad, mely igen lassan gyógyul. A kezelés azonban gyakran hiábavaló, és a szemölcsök hamarosan kiújulnak, ekkor kezdődhet az egész elölről. Ahogyan a nemi úton terjedő betegségek, úgy a szemölcs is képes ellehetetleníteni a szexuális életet: egyrészt a hosszas kezelés, a gyakori orvosi vizitek, és az állandóan kiújuló kinövések, másrészt a betegség pszichés oldala olyan terhet jelent, mely képes akár a párkapcsolatot is tönkretenni.

A nemi szervi szemölcsök és az ezzel járó mizéria szerencsére megelőzhetők: a HPV elleni védőoltás egy fajtája – pontosan a négykomponensű – a genitális szemölcsök ellen is véd. Az oltást egy már lezajlott fertőzés esetén, felnőttkorban is beadathatjuk, ezzel pedig megelőzhetjük a rendkívül kellemetlen szemölcsöket. Fontos tudnunk, hogy a humán papillómavírus, azaz a HPV ellen az óvszer sem véd teljes mértékben, így a saját biztonságunk érdekében mindenképp meg kell fontolni a védőoltást – és akár a párunknak is. A HPV és a nemi szervi szemölcsök ugyanis a férfiakat sem kímélik, náluk azonban sokkal nagyobb arányban marad észrevétlen a fertőzés. A gyakran fájdalmas szemölcsök mellett a HPV férfiaknál hímvessző- és végbélnyílás körüli rákot okozhat – ez szerintünk elég indok a védőoltásra. Az erősebbik nem esetében csak a négykomponensű védőoltás javasolható, míg a kamaszlányoknak és a felnőtt nőknek a kétkomponensű vakcina is védelmet nyújt a daganatos megbetegedések szűkebb köre, vagyis a méhnyakrák, valamint a szeméremtesti- és hüvelyrákok ellen.

 

 

 

 

 

 

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!