Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Minden, amit a rákszűrésről tudnod kell

2015. május 07. - Eperhab

A rákszűrés életet menthet – ezt mi magunk is sokszor leírjuk, de ez gyakran nem változtat a tényen, hogy a nők gyakran tartanak ettől a vizsgálattól, így akár évekig is halogathatják. Posztunkban összeszedünk mindent, amit a rákszűrésről tudni érdemes.

Kezdjük ott, hogy miből áll pontosan egy lelkiismeretes és alapos rákszűrés: a szakorvos először megtekinti a külső szeméremtestet, majd feltárja a hüvelyt a sokak által ismert „kacsával”, mely enyhe feszítő érzéssel járhat. Ezután történik a tényleges mintavétel egy hosszú, keféhez hasonlító pálcikával – ezt a nők többsége nem érzi, de előfordulhat, hogy pecsételő vérzést vagy enyhe alhasi görcsöket tapasztalunk, ez teljesen normális. A mintavétel előtt vagy után is történhet a kolposzkópos vizsgálat, mely során az orvos egy mikroszkóphoz hasonló eszközzel vizsgálja meg a hámszövetet sérülések és rendellenességek után kutatva. Ezt követi a kétkezes tapintásos vizsgálat, mellyel a méh és a petefészkek méretét, elhelyezkedését ellenőrzi a nőgyógyász: két ujját a hüvelybe, a másik kezét pedig a hasfalra helyezve végzi a vizsgálatot. Egy alapos rákszűréshez a hüvelyi ultrahang és a mellek tapintásos vizsgálata is hozzátartozik.

poszt2.png

A rákszűrés eredményét az úgynevezett Papanicolaou-szintek szerint osztályozzák: a P1-es lelet a kifogástalanul egészséges sejteket jelenti, és P2-es eredménynél sem érdemes aggódnunk: bár ez esetben már előfordulnak éptől eltérő sejtek, a lelet negatívnak számít, és nincs további tennivaló. Szexuális életet élő nőknél egyébként ez a lelet a legjellemzőbb. P3-as lelet esetén rendellenes sejtek találhatók a kenetben, így kezelés után meg kell ismételni a vizsgálatot. A P4-es és P5-ös eredmények már daganatra utalnak, a kettő közt annyi a különbség, hogy a P5 esetében biztosan daganat okozza az eltérést.

Érdemes tudni a rákszűrés tb-szabályozásáról is: hazánkban hivatalosan háromévente ajánlott és finanszírozott a rákszűrés, ám a legtöbb helyen évente is elvégzik ingyenesen, ha kérjük. Sajnos az általános szűrés nem foglalja magában a HPV-szűrést, melyet csak akkor végeznek el térítésmentesen, ha a citológiai lelet pozitív, egyéb esetben fizetnünk kell érte. Az évenkénti rákszűrés azonban mindenképp fontos, ugyanis az időben diagnosztizált méhnyakrák igen magas arányban gyógyítható. A HPV okozta méhnyakrák halálozási rátája EU-s viszonylatban hazánkban kiemelkedően magas, melynek az okai közé tartozik a rákszűrés elhanyagolása, illetve a védőoltás mellőzése. Létezik olyan HPV elleni vakcina, melyet felnőttkorban is beadathatunk magunknak és a párunknak is. Hazánkban évente félezer nőt veszítünk el többnyire HPV okozta méhnyakrák miatt – ez szörnyen magas szám tekintve, hogy a fertőzés megelőzhető lenne, a daganat pedig rendszeres szűrővizsgálat esetén időben felismerhető és gyógyítható. Ne hagyd, hogy a vizsgálattól való félelem befolyásoljon – jelentkezz be az évenkénti rákszűrésre még ma!

 

 

 

 

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!