Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Terhességi pánik – komoly gond is lehet belőle

2015. május 12. - Eperhab

A teherbeeséstől való félelem egy bizonyos szinten teljesen normális: ha nem vagyunk felkészülve a gyermekvállalásra, egy nem kívánt terhesség hatalmas pszichés és testi megterhelést okoz. Vannak azonban olyan esetek, amikor a teherbeeséstől való félelem mindent elhomályosít – ez a terhességi pánik.

A terhességi pánik hátterében számos tényező állhat: a szülői megfélemlítés („Ne szexelj, mert abból gyerek lesz!”), egy már átélt terhességmegszakítás, bizalmatlanság a védekezési módszerek iránt, vagy nem megfelelő felvilágosítás is okozhatja. A terhességi pánik első jele, ha egy nő hirtelen elkezd párhuzamosan több védekezési módszert használni (pl. óvszert és spermicideket a tabletta mellett), képtelen élvezni a szexet, vagy eljutni az orgazmusig. Ezek a tünetek még visszafordíthatók, ha felkeresünk egy nőgyógyászt, aki eloszlatja a félelmeinket, azonban az érintett nők gyakran tapasztalnak izzadást, emelkedett pulzust vagy pánikrohamokat. Súlyos esetben vaginizmus is kialakulhat, ami a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódását jelenti, mely ezáltal ellehetetleníti a behatolást.

terhessegi_panik.jpg

Ha a terhességi pánik már súlyosabb tüneteket okoz, mindenképpen fel kell keresni egy szexuálpszichológust, aki már néhány alkalom során képes feloldani a nőben keletkezett lelki gátat. A kezelés során a legfontosabb, hogy megtaláljuk a pánik okát, ha ez megvan, onnantól sokkal könnyebb lesz a folyamat. A következő lépés, hogy találjunk egy olyan védekezési módszert, melyben megbízunk. Alkalmi kapcsolatok esetén az óvszer használata elengedhetetlen, azonban az érintetteknek gyakran szükségük van egy biztonságosabb megoldásra is. A tablettában, hiába hatékony, gyakran nem bíznak a nők, mivel nincs „hatásuk” a felszívódásra, ráadásul sokan hajlamosak elfelejteni egy-egy szemet. Ennek egy kiváló alternatívája a hüvelygyűrű, mely a hüvelynyálkahártyán keresztül szívódik fel, így gyomor-bél felszívódási zavarok, hányás és hasmenés esetén is megfelelő védelmet nyújt. Ezeknek a tényezőknek a jelenléte rendszerint megnyugtatja a nőket, így felszámolhatnak a terhességi pánikkal, és átadhatják magukat a felszabadult szexualitásnak. A terhességi pánik gyakran csak enyhe aggodalommal indul, ám később komoly gondokat is okozhat – figyeljünk a saját jelzéseinkre, és forduljunk orvoshoz, ha már nem bírunk vele egyedül!

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!