Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezért lesz valakiből nőgyógyász

2015. május 14. - Eperhab

Minden ember, de legalábbis minden nő minimum egyszer felteszi magának a kérdést, hogy vajon miért megy valaki nőgyógyásznak. A férfiak előszeretettel ütik el egy poénnal a témát, a nők fejében pedig gyakran megfordul, hogy vajon nem néz-e rájuk „úgy” az orvosuk? A kérdés minket is foglalkoztatott, így két nőgyógyászt is megkérdeztünk a témáról.

Kezdjük azzal, hogy orvosnak általában az megy, aki mindig is erre készült: ők bírják a vért, már az első évben boncolnak, elképesztő mennyiségű tananyagot sajátítanak el, és a gyógyításnak szentelik az életüket. Az egyetemi gyakorlatok során minden kórházi osztállyal megismerkednek az orvostanhallgatók, így mindenkiben kialakul, hogy mely területek érdeklik őket leginkább. Ha jobban megnézzük, a szülészet-nőgyógyászat egy igen változatos és izgalmas szakma, és ezt a megkérdezett nőgyógyászok is így gondolják. Szerintük a nőgyógyászat a legváltozatosabb orvosi terület: gyermeknőgyógyászat, terhesgondozás, onkológia, nőgyógyászati műtétek és endokrinológia is a munka része. Van manuális és kevésbé manuális része is, a páciensek jelentős része ráadásul egészséges, hiszen gyakran csak szűrővizsgálatok és terhesgondozás miatt mennek el a rendelésre.

Nyilván mindenkinek feltűnt, hogy még napjainkban is sokkal több a férfi nőgyógyász, mint a női. Az általunk megkérdezett orvosok szerint ennek oka egyrészt a hagyomány, másrészt ez a szakma komoly fizikai és szellemi munkavégzést igényel, melybe az éjszakai ügyeletek is beletartoznak. Hasonló jellegű terület a baleseti sebészet, ahol szintén a férfiak vannak többségben.

nogyogyasz.jpg

Az, hogy ki, milyen nemű orvost választ, teljes mértékben változó: vannak, akik ragaszkodnak a férfi nőgyógyászokhoz, de az is gyakori, hogy valaki inkább a női orvosokat részesíti előnyben. A megkérdezett nőgyógyászok szerint, aki objektivitást és távolságtartást vár el, inkább férfi szakorvoshoz fordul, aki viszont szubjektívebb élményt és közelebbi érzelmi kapcsolatot szeretne, női orvost keres. Érdekesség, hogy azok a nők, akiket valamilyen okból rossz élmény ér az orvosukkal kapcsolatban, nem csak nőgyógyászt váltanak, de rendszerint másik nemű szakorvost keresnek.  

Nekünk, nőknek igen fontos, hogy megtaláljuk azt a nőgyógyászt, akiben maradéktalanul megbízunk: a rendszeres szűrővizsgálat szó szerint az életünket mentheti meg, a női bajok pedig pszichés zavarokat és szexuális problémákat is okozhatnak, így kell egy profi szakorvos, akivel nem félünk beszélni ezekről a témákról sem. Ti férfi vagy női nőgyógyászt választottatok?

Bárhogy is döntötök, jó, ha tudjátok: az Eperhabon mindenkire gondolunk, alkalmazásunkban most már női és férfi nőgyógyásztól is kérdezhettek.