Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Na, de mi is az a hüvelygyűrű?

2015. május 19. - Eperhab

Az alacsony hormontartalmú kombinált fogamzásgátlókról, azon belül is a hüvelygyűrűről gyakran olvashattok a blogunkon, ám a részletes használatáról még nem írtunk. Mai posztunkban a hüvelygyűrűvel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket olvashatjátok – és persze a válaszokat!

Mi az a hüvelygyűrű?

A hüvelygyűrű egy 54 mm átmérőjű, puha műanyagból készült, hormontartalmú gyűrű. Kétféle hormont, egy progeszteron és egy ösztrogén származékot tartalmaz, rendkívül alacsony dózisban, mely a 21 napos ciklus alatt fokozatosan és kíméletesen szívódik fel a hüvelynyálkahártyán keresztül. Akárcsak a tabletta esetében, a menstruáció idején a hüvelygyűrű használatában is hétnapos szünetet kell tartani.

Miért jó?

Egyrészt azért, mert a tablettaszedés napi macerája helyett ezzel csak havi egyszer kell foglalkozni. A gyűrű kevésbé terheli a májat, hatékonyságát nem befolyásolja hányás és hasmenés sem, a hormontartalmát pedig fokozatosan bocsátja ki, így nem kell „hormonlökettől” aggódnunk. Alacsony hormontartalma miatt bármikor, mellékhatások nélkül abbahagyható.

Nem problémás a felhelyezése?

A gyűrűt ugyanúgy kell felhelyezni, mint egy tampont: két ujjunkkal összecsípjük, majd kényelmes testhelyzetben felhelyezzük. A gyűrű ezután felveszi a hüvelyizomzat alakját, így biztosan a helyén marad, és mivel ott már nincsenek idegvégződések, érezni sem lehet.

huvelygyuru.jpg

 

Mi a helyzet szex közben?

A hüvelygyűrűt szex közben általában nem lehet érezni – a hüvelyfal egyenetlen felületű, így a gyűrű jelenléte nem zavaró. Bizonyos pozitúrákban előfordulhat, hogy a partner érzi a gyűrűt, sérülést azonban ekkor sem okozhat, sőt, a férfi számára gyakran fokozza az élvezetet. Ha mindkét fél számára zavaró a gyűrű, az együttlét során legfeljebb 3 órára eltávolítható.

Kieshet a gyűrű?

Mindennapi tevékenység során szinte kizárt, hogy kiessen a hüvelygyűrű, tamponcsere és székrekedés esetén azonban előfordulhat, hogy kicsúszik. Ha a gyűrű nem esett a wc-be, elegendő a langyos vizes leöblítés.

Tengervíz, szauna, forró fürdő?

A hüvelygyűrűt úszás, fürdés vagy szaunázás esetén is nyugodtan fent hagyhatjuk, nem kell hatásvesztéstől tartanunk. Amennyiben a hüvelyizomzat laza, elképzelhető, hogy fürdés közben víz kerül a hüvelybe, ám ez csak akkor okozhat hatásvesztést, ha a víz legalább 40 fokos – a gyűrűben lévő hormonok ugyanis testhőmérsékleten (kb. 36-37 °C) szabadulnak fel optimálisan.

Használhatok-e tampont, spermicidet vagy hüvelygélt?

 Hüvelygyűrű használata mellett jellemzően nem szükséges a tampon használata, ugyanis a megvonásos vérzés a gyűrűmentes héten jelentkezik. Első használatkor a gyűrűt a menstruáció alatt kell felhelyeznünk, ekkor nyugodtan használhatunk tampont. A tampon eltávolításakor ügyeljünk arra, hogy nehogy a gyűrűt is kirántsuk. Mivel a hüvelygyűrű csaknem 100%-os védelmet nyújt a nem kívánt terhesség ellen, nem szükséges mellé spermicid használata. A gyűrű mellett egyébként minden olyan helyileg alkalmazható krém és gél használható, melyet nem tilt a betegtájékoztató.

Mi van akkor, ha kisbabát szeretnénk?

Családtervezés esetén a hüvelygyűrű ideális megoldás, hiszen az alacsony hormontartalom pár nap alatt kiürül a szervezetből. Ha úgy döntünk, hogy abba szeretnénk hagyni a gyűrű használatát, egyszerűen távolítsuk el, nincsen további teendőnk.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!