Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezért nem elég az óvszer a nemi betegségek ellen

2015. június 11. - Eperhab

 

„Ha óvszert használok, biztonságban vagyok a nemi betegségekkel szemben.” – gondolhatjuk félig-meddig jogosan. Mindenhol azt halljuk, hogy a nemi úton terjedő betegségek ellen csak az óvszer nyújt megoldást, ami részben igaz is, azt azonban gyakran kifelejtik, hogy emellett sem vagyunk teljes biztonságban…

Korábban már kiveséztük, hogy a nemi betegségek többsége testnedvekkel, tehát ondóval, hüvelyváladékkal, nyállal, vérrel vagy izzadsággal terjed. A szexuális felvilágosítás gyakran csak a behatolásra és az orális szexre tér ki, a nemi betegségek terjedése azonban ennél összetettebb. Való igaz, hogy a behatolás során keletkező kontaktus, a hámsérülések, valamint a többféle testnedv együttes jelenléte kiemelt rizikót jelent, azonban nem szabad elfeledkeznünk az együttlét többi részéről sem. Már az előjáték során elkaphatjuk például a HPV-t, az ujjakon és a kézen található szemölcsök oka ugyanis ugyanaz a vírus, mely a nemi szervi szemölcsöket is okozza. A csók, főként, ha a szájban hámsérülés van, szintén jelenthet némi rizikót (bővebben itt: http://eperhab.blog.hu/2015/05/21/ez_tortenik_a_szervezeteddel_egy_csok_alatt), sőt, néha elég a szoros testi kontaktus is, tehát mondjuk egy hevesebb összebújás – az izzadságcseppek ilyenkor is utat törhetnek maguknak.

banan.jpg

A két leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség a HPV és a HSV, azaz a herpesz. Mindkét betegség járhat nemi szervi kinövésekkel, melyek a HPV esetén szemölcsök, a herpesz esetén hólyagok formájában jelentkeznek. Ilyenkor gyakran óvszerrel történő védekezést javasolnak, ez azonban egyáltalán nem elegendő a védelemhez. A kinövések jelenléte aktív fertőzésről árulkodik, mely így sokkal erősebben fertőz, mintha tünetmentesek lennénk – attól, hogy a péniszt óvszer fedi, nem leszünk biztonságban. A kinövések előfordulhatnak a szeméremajkakon vagy a végbélnyílás körül is, ezeket a területeket azonban nem borítja be az óvszer, így értelemszerűen a védelem sem teljes ilyen esetben.

Gyakori partnerváltás vagy új párkapcsolat esetén természetesen elengedhetetlen az óvszerhasználat, ám vannak praktikák, melyeket emellett is bevethetünk, hogy növeljük a biztonságunkat. Ha sebek vannak a szánkban, nemi szerveinken, vagy akár a combunkon (elharapott száj, afta, borotva okozta sérülések), igyekezzük kerülni az új partnerrel történő együttlétet, és mindig győződjünk meg róla, hogy partnerünkön nincsenek kiütések, nemi szervi kinövések. A genitális herpesz általában csak a fellángolások idején fertőz, a HPV azonban tünetmentes fertőzés esetén is veszélyes. Ez ellen egyetlen megoldás van: a védőoltás. Napjainkban már létezik olyan vakcina, melyet férfiak és nők egyaránt beadathatnak akár felnőttkorban is, a hatóanyag ráadásul védelmet nyújt a méhnyakrák, a hímvesszőrák, bizonyos fej-nyaki daganatok, a végbélnyílás rákja, a szeméremtesti és hüvelyrák, valamint a nemi szervi szemölcsök ellen is. Ötven éves korukra a nők 80, míg a férfiak 50 százaléka fertőződik meg ezzel a gyakran rendkívül veszélyes vírussal – ne legyél egy közülük!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!