Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Van hova fejlődnünk! – A kamaszkori felvilágosításról

2015. június 16. - Eperhab

Emlékeztek még, hogy Titeket hogyan világosítottak fel? Nem véletlen, ha nem dereng semmi, hiszen az iskolai felvilágosítás – ha volt egyáltalán – abból állt, hogy kiosztottak nekünk egy-egy óvszert, amit még a következő szünetben elhasználtunk lufinak. A szülő feszeng és félti a gyerekét, a tanár nem szívesen vállalja… vajon ugyanez a helyzet napjainkban is?

Valljuk be, a szexről gyakran még a barátainkkal sem beszélünk szívesen. Annak a kissé prűd hozzáállásnak, hogy a szexualitásról nem illik beszélni, számos negatív következménye van: egyrészt így a párunkkal sem osztjuk meg kételyeinket, véleményünket, problémáinkat, másrészt nem tudunk kellően tájékozódni sem, mely szexuális és pszichés problémákat is okozhat. A kamaszok – sőt, gyakran gyerekek – felvilágosítása ennél bonyolultabb téma. A szexuális tájékoztatást minél hamarabb el kell kezdeni, hiszen akár tetszik, akár nem, ma már gyakran a 12-13 éves tinik is élnek nemi életet, így sajnos a terhességmegszakítások száma is egyre magasabb.

A jó szexuális felvilágosítás kulcsa egy tapasztalt felnőtt, aki gátlások nélkül, gyakran humorosan képes beszélni a szexről. A legideálisabb, ha ezt a szerepet a szülő tölti be, ugyanis ha a szülők azt közvetítik otthon, hogy a szex természetes, a gyerek is megnyílik, és a tájékozatlan barátnők helyett a szüleihez fordul majd a kérdéseivel. Ha szülőként úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni a gondolattal, hogy a „szemünk fénye” érdeklődik a szex iránt, sőt, valószínűleg csinálja is, nekünk is segítségre van szükségünk. A másik sarkalatos pont a tájékozottság: szülőként nem érdemes hegyibeszédet tartanunk a szexről, ha nem vagyunk tisztában az alapvető dolgokkal: a menstruációs ciklussal, a teherbeesés biológiájával, a védekezési módszerek működésével, vagy éppen a nemi betegségekkel. Ilyen szempontból ideális személy a felvilágosításra egy nőgyógyász vagy védőnő, aki képes köznapi szavakkal, egyszerűen, de mégis érthetően elmagyarázni a legfontosabb fogalmakat.

nuvaring.jpg

Napjainkban számos iskolai felvilágosító program közül válogathatunk, csupán összefogás és szervezés kérdése, hogy összehozzunk az iskolának egy felvilágosító oktatást. Bár magunkból kiindulva azt gondolnánk, hogy a gyerekeket kínosan érinti a téma, ha a megfelelő módszert választjuk, meglepődünk majd, hogy a kamaszok mennyire nyitottan és őszintén tudnak kérdezni. Fontos, hogy az oktató a legbutábbnak tűnő kérdést is megválaszolja, és olyan gyakorlati dolgokat is megtanítson, mint az óvszer hibátlan felhelyezése.

Hazánkban már kamaszkorban is igen gyakori az abortusz, mely szintén a hiányos felvilágosításra vezethető vissza. A védekezési módszerekről mi, felnőttek sem tudunk mindent, ráadásul egy kamasznak gyakran kínos bemenni a boltba, és venni egy doboz óvszert – gondoljunk erre is. Lányoknál, főként, ha komoly kapcsolatuk van, hamar felmerülnek az alternatív védekezési módszerek, így ezekről is tudnunk kell. Manapság a legnépszerűbb módszer az alacsony hormontartalmú tabletta, mely bár biztos védelmet nyújt, körültekintő és pontos szedést igényel. Ha ezt túl macerásnak tartjuk, felmerülhet a hüvelygyűrű használata is, melynek felhelyezése nem bonyolultabb, mint egy tamponé, ráadásul hatalmas előnye, hogy csak havi egyszer kell foglalkozni vele, így a feledékenyebb lányoknál sem okozhat galibát. A megfelelő védekezési módszer kiválasztásánál támaszkodjunk a nőgyógyász tanácsára, és persze a legfontosabb: gondoljunk arra, hogy milyenek voltunk tiniként. Kezeljük a gyerekeket egyenrangú félként, felejtsük el a gátlásokat, így saját magunkat is megkímélhetjük egy sor idegeskedéstől!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!