Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fáj a szex? Megmondjuk, miért!

2015. július 21. - Eperhab

A tévhitekkel ellentétben soha nem normális, ha a szex bármilyen formája fájdalommal jár – ezt érintőlegesen már említettük korábban, ám itt az ideje, hogy bővebben is írjunk a jelenség okairól.

Lelki okok

A szexuális zavarok legnagyobb része lelki eredetű. Az emberi psziché bonyolult, így gyakran olyan apró, tudatalatti dolgok is kiválthatnak szexuális problémákat, melyekről nem is gondolnánk. Ha szex közben bármilyen fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztalunk, először gondoljuk át a következő kérdéseket:

  • Ért-e mostanában nagyobb stressz, történt-e nagyobb változás az életemben?
  • Volt-e mostanában konfliktusunk a partnerünkkel?
  • Volt-e szexuális téren gondunk az utóbbi időben?

Ha legalább egy kérdésre igen a válaszunk, nagy az esély arra, hogy pszichés okai vannak a fájdalomnak. Ezen sokat segíthet, ha gondjainkat gátlások nélkül képesek vagyunk megbeszélni a párunkkal, akkor is, ha esetleg szexuális gondról van szó. Ha már a behatolás, vagy egy tampon felhelyezése is akadályokba ütközik, feltétlenül gondolnunk kell a vaginizmusra, mely a hüvelyizomzat akaratlan összehúzódásával járó, ritka, de gyógyítható lelki állapot. Súlyos stressz, nagyobb lelki trauma esetén meglehet, hogy nem elég, ha csupán kibeszéljük magunkból a gondjainkat: relaxációval, gyógynövényekkel, de akár pszichoterápiával is segíthetünk a tüneteken.

blog1_3.jpg

Testi okok

Az együttlét közben tapasztalt fájdalomnak gyakran lehetnek testi okai is. Gyakran okoznak fájdalmat „banális” tényezők (ciklus, premenstruációs szindróma, puffadás, lappangó fertőzés), és persze gondolnunk kell hormonális okokra is. Egyes fogamzásgátlók, anyagcsere-betegségek, illetve a változókor is okozhat hüvelyszárazságot, melyet egy minőségi síkosítóval könnyedén kezelni lehet – persze csak akkor, ha a kiváltó ok külön nem orvosolható. Ritkán, de sajnos az is előfordulhat, hogy a szex közben érzett fájdalom daganatos betegség előjele: ha a fájdalom mellett rendellenes vérzést is tapasztalunk, feltétlenül keressünk fel egy szakorvost. Azt is fontos megfigyelnünk, hogy pontosan hol tapasztaljuk a fájdalmat: a hüvelybemenet környékén érzett sajgó érzés utalhat fertőzésre vagy hüvelyszárazságra, míg a méhszájnál érzett hasító fájdalom gyakran csupán azt jelzi, hogy a partnerünk túl mélyre „merészkedett”. Ha együttlét közben és után az alhasunkban érzünk fájdalmat, felmerülhet a ciszta vagy endometriózis gyanúja, de elképzelhető, hogy panaszainkat egy átsugárzó emésztőrendszeri probléma okozza, melyet érdemes gasztroenterológus segítségével tisztázni.

Szexuális okok

A végére hagytuk a legkézenfekvőbb okot: a fájdalom gyakran csak annak köszönhető, hogy nem szántunk elég időt az előjátékra, vagy a partnerünk nem megfelelően „nyúl” hozzánk. A női nemi szerv felépítése rendkívül összetett, így sok idő lehet kitapasztalni, hogy milyen mozdulatok esnek jól, és milyenek nem. Reméljük, mondanunk sem kell, de fontos, hogy a férfiak körme mindig legyen rövid és ápolt, a hüvelyfal érzékeny hámján ugyanis pillanatok alatt fájdalmas sérülések keletkezhetnek egy nem megfelelően ápolt körömtől. Nekünk, nőknek nagyon fontos, hogy mindig adjunk némi visszajelzést a partnerünknek, ugyanis a partner számára is csak így derül ki, ha valamit rosszul csinál. A felszabadult, fájdalmak nélküli szex mindenkinek jár, így ne féljünk megszólalni, ha valami nem jó!

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!