Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lehet, hogy rosszul csinálod - néhány szó a tökéletes védekezésről

2016. augusztus 04. - Eperhab

A különböző védekezési módszerek hatékonyságáról többször olvashattatok a blogon, így talán már találkoztatok a Pearl-index fogalmával is. Érdemes azonban tudni, hogy az adott index csak az úgynevezett „tökéletes használat” során érvényes – hogy mi is ez? Posztunkból kiderül.

A Pearl-index egy adott védekezési módszer hatékonyságát mutatja: a kapott szám kimutatja, hogy 100 ugyanazon módszert használó nő közül egy év alatt mennyi esett teherbe. Ez a szám azonban használattól függően változhat, így csak akkor bízhatunk az adott módszerben, ha lehetővé tesszük és elsajátítjuk a tökéletes használatot. Nézzük, mit is jelent ez a leggyakoribb módszereket nézve!

Óvszer: az óvszer Pearl-indexe tökéletes használat esetén 3-4, ugyanakkor ez a módszer igényli a legnagyobb odafigyelést, mely már az óvszer vásárlásakor elkezdődik. Csak olyan óvszert használjunk fel, melyet száraz, hűvös helyen tartottunk, nem járt le a szavatossága, valamint ha megnyomjuk a csomagolását, nem „ereszt”. Az óvszert mindig óvatosan (ne foggal) bontsuk ki, és ellenőrizzük, hogy nincs-e elszíneződve vagy kiszáradva. Az óvszer tetején található „sapkát” csípjük össze az ujjainkkal, és lassan görgetve, buborékmentesen helyezzük fel a merev péniszre. Amennyiben az óvszer nem síkosított, néhány csepp vízbázisú síkosító megelőzi a latex sérülését. Nagyon fontos az is, hogy a maximális védelmet csak akkor várhatjuk el a gumitól, ha a pénisz végig merev az aktus során: merevedési gondok esetén kiegészítő módszer válhat szükségessé. Ejakuláció után a pénisz ernyedése szintén egy „veszélyes” momentum, a szakértők ezért azt javasolják, hogy a behatolást érdemes már akkor megszakítani, amikor a pénisz még merev állapotban van. Ez bár körülményessé teszi az együttlétet, de hozzátartozik a tökéletes használathoz. Ha kedvünk támadna egy második menethez, mindig várjuk ki az újabb merevedést, és használjunk újabb óvszert.

blog1_1.jpg

Spermicidek: a helyileg alkalmazandó spermaölő anyagok Pearl-indexe nem a legrózsásabb, használatukat pedig könnyű elrontani. A leggyakoribb hiba, hogy bár a hatóidő gyakran 3-10 óra is lehet, sokan azt gondolják, hogy ezen időtartam alatt akár több együttlét is történhet, a spermicid azonban csak egy aktusra elegendő, akkor is új adagot kell használnunk, ha még a hatóidőn belül vagyunk. A másik fontos tényező, hogy mindig várjuk ki az adott anyag (krém, kúp, tabletta) hatóidejét, és mindig válasszunk a saját adottságunknak (kevés vagy éppen sok hüvelyváladék) megfelelő formát.

Spirál: spirálból létezik hormonmentes és hormontartalmú, a két változat Pearl-indexe természetesen nem egyezik – a hormontartalmú verzió biztonságosabb. Ezt az eszközt többnyire már szült nőknek helyezik fel, a tökéletes használat pedig a fenti módszerekénél egyszerűbb. Fontos, hogy szakorvos helyezze fel az eszközt, ultrahanggal ellenőrizzék a helyzetét, és néhány nap elteltével ismét nézzenek rá. A jelzőszál tapintásával időről időre ellenőrizni kell, hogy megfelelő helyen van-e a spirál, és fontos az állandó kontroll is. A hormontartalmú spirált a hatóidő lejártával (3-5 év) el kell távolítani.

Tabletta: a fogamzásgátló tabletta egyszerűsége és biztonsága miatt népszerű módszer, ám, ha nem használjuk megfelelően, bizony előfordulhat mellette nem kívánt terhesség. Fontos, hogy csak akkor szedjük a tablettát, ha nincsenek felszívódási zavarra utaló tüneteink (gyomorbántalmak, krónikus hasmenés, hiánybetegségek), hiszen a hormontartalom csak így képes felszívódni a tápcsatornán keresztül. A tablettaszedés első hónapjában kiegészítő védekezés (pl. óvszer) javasolt, az egyes tablettákat pedig mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni. Nem biztosított a védelem hányás, hasmenés, egyes gyógyszerek és orbáncfű tartalmú készítmények együttes szedésekor, valamint akkor is érdemes odafigyelnünk, ha a tablettaszedés során bármikor pecsételő vérzést tapasztalunk: ekkor valószínűleg magasabb hormontartalmú tablettára kell váltanunk.

Hüvelygyűrű: a gyűrű esetében jóval egyszerűbb dolgunk van – csupán arra kell figyelnünk, hogy az eszköz 21 napon át legyen fent, majd hétnapos szünet után helyezzünk fel egy újat. A gyűrű szükség esetén napi, maximum 3 órás időtartamra eltávolítható. Láthatjuk, hogy tökéletes használat terén a hüvelygyűrűvel járhatunk a legjobban – de, hogy mi is pontosan ez az eszköz? Ebből a posztunkból kiderül!

http://eperhab.blog.hu/2015/05/13/na_de_mi_is_az_a_huvelygyuru

 

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával