Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Farsangi véghajrá: egyszerű jelmezek, egy kis fantázia, és a gyerek is boldog

2017. február 16. - Eperhab

Ki emlékszik még, hogy farsang idején milyen jelmezekben parádézott gyerekként? Én kettőre biztosan, az egyik – bár az még ovis farsangra készült – egy királylány ruci, amit Anyukám egy utcai ruhából alakított át, és kaptam hozzá kartonból készült koronát is. Imádtam, a mai napig emlékszem arra a ruhára, sokáig őriztük ám. A másik pedig már a művészpalánta korszakból való, festőnek álltam egy farsang erejéig. Nem, nem szobafestőnek, hanem Munkácsy szellemével átitatva, bakfis festőlányként vonultam végig a sulin. Csupán egy kockás nadrág, egy festékes póló, egy svájci sapka és egy festékpaletta kellett hozzá, de akkor a legmenőbb farsangi szerkónak éreztem.

Konklúzió: nem szükséges a drága csilli-villi jelmez a gyerek boldogságához, egy kis fantázia és kézügyesség is megteszi. A közös pepecselés meg csak (eper)hab a tortán. :)

Szóval, beszéljük meg a gyerkőccel, van-e elképzelése a farsangi inkognitójával kapcsolatban, ötleteljünk együtt, már ez is szuper mókás lesz, elhihetitek.

Alábbiakban pár olyan jelmezt osztunk meg Veletek, amelyeket hétköznapi ruhákból, eszközökből gyorsan összedobhatunk, és még a gyerkőcöket is bevonhatjuk a kézműves szakkörbe. A képek csak inspirációként szolgálnak, alakítsuk a jelmezeket kedvünk szerint, na meg persze a szerint, amit otthon találunk.

Kezdjük az egyik kedvencemmel: a festőművész

Hozzávalók:

 • tempera
 • kötény vagy nagy világos trikó
 • bármilyen bohókás naci, akár egy régi pizsamaalsó is megteszi (tudjuk, hogy a művészek bolondosak :))
 • svájci vagy nagy kötött sapka
 • festékpaletta
 • ecset, akár több is, hogy jusson a kötény zsebébe is

A pólót vagy kötényt jól kenjük össze festékkel. A festékpalettát elkészíthetjük kartonból, de a gyerek rajzórai szettjéből is elcsenhetjük.

+1: kisfiúknak opcionális a Dali bajusz, amihez csak egy szemceruzára lesz szükség. :)

Bohóc

Hozzávalók lányoknak: színes kendők, színes harisnya, fehér póló, színes cipő

Fiúknak: fehér póló, apa rövidnadrágja, hózentróger vagy madzag, kendő a nyakkendőhöz

+ rúzs, szemceruza, színes filc/tempera, tű, cérna, a parókához sok színes fonal, olló, hullámcsattok

Lányoknak: a szoknyát akár varrni sem kell, csak egymáshoz csomózzuk a kendőket, és körbekötjük derék tájt, vagy egy színes cicanaci derekába körben befűzzük őket. Bármilyen csíkos, pöttyös, kockás harisnya megfelel, amit éppen a fiók mélyén találunk. Két magasan begumizott copf, bele vagy egy hajráfra óriás masni kendőből, harisnyából.

Fiúknak: apa/nagypapa egyik rövidnadrágjából lehet a bohócnaci, amit elég felkötni egy színes zsinórral, ha nem figyel otthon egy cuki gatyatartó.

A pólóra akár filccel vagy temperával rajzolhatunk hózentrógert, meg egy szép nagy nyakkendőt. A nyakkendőt színes kendőből is megoldhatjuk, egy-két fércöltéssel. A haj színezése opcionális, csakis bőr és hajbarát, kimosható színezőt használjunk, de akár a púdert is bevethetjük egy kis hajfehérítésre. Ha sok időnk és energiánk van, készíthetünk színes fonalból parókát, csak egy óriási pompomot kell készítenünk, majd bohócosra fazonírozni, megtűzni 2-3 hullámcsattal, és kész is. Arcfestés is ajánlott, egy szemceruza és egy rúzs pont elég, ebből lesz a magas szemöldök és a piros nózi.

 

Fekete macsekd893322c73679da2c1640d1107f4832f.jpg

Hozzávalók, mindenből fekete:

 • cicanadrág vagy vastag harisnya, hosszú ujjú felső, cipő
 • hajráf és filc anyag a fülekhez
 • régi harisnya és vatta a farkincához
 • tű, cérna, szemceruza

 

A filc anyagból vágjunk ki két méretes rombuszt a fülekhez, egymástól kb. 10 centire hajtsuk félben át a hajráfon, és tűzzük meg egy tűzőkapoccsal vagy 2-3 öltéssel.

A farkincához vágjuk le a harisnya egyik szárát, tömjük meg vattával, és erősítsük hátul a cicanadrág derekához pár öltéssel.

Utolsó simításként rajzoljuk meg a bajuszt és a fekete orrocskát. Kész a mi kis házi Kormink!

 

Bárányka

Hozzávalók:

 • rengeteg vatta vagy vattalabdacs
 • egy régi kapucnis felső, amit nem sajnálunk összevagdalni és -ragasztózni
 • fekete hosszú ujjú felső, cicanadrág vagy harisnya
 • fehér és fekete filc anyag a fülekhez
 • ragasztó, olló, tű, cérna

Vágjuk le a kapucnis felső ujjait, majd ragasszuk tele vattával. Egy kis türelem, és sok-sok ragasztó kérdése csupán. :)

Vágjunk 2-2 darab egyenes szárú háromszöget a filc anyagokból, a szárai lehetnek akár 15-20 centisek is, minél nagyobb a fül, annál cukibb. Ragasszunk egymáshoz egy fehér és egy fekete háromszöget, majd száradás után varrjuk fel a kapucnira mindkét fület a rövid oldalánál félbehajtva (ahogy a képen is látható).

Ha van otthon fekete arcfesték, akkor pingáljuk ki a gyerkőc pofiját is, és 2 perc alatt lesz egy ilyen tündéri wallisi feketeorrú báránykánk. :)

…és a +1 szuper tipp: a búvár(béka)

Akkor válasszuk ezt az opciót a gyerekkel, ha van otthon hobbi búvárfelszerelésünk, vagy kölcsön tudunk kérni, mert elkészíteni egy búvárszemüveget és békatalpat kartonból kicsit embert próbáló vállalkozás, bár gyanítom, rendkívül szórakoztató is. :)

Hozzávalók:

 • fekete nadrág/harisnya/cicanaci, fekete hosszú ujjú felső, fekete sapka
 • búvárszemüveg, békatalp
 • 2 darab 2 literes PET palack

Ez az egyik legegyszerűbb jelmez az itt említettek közül, hiszen csak a palackokat kell kissé felturbózni, és meg is van a menő búvárszerkó.

Fessük be a palackokat élénk színű festékkel (tempera is jó), és erősítsük egymáshoz őket szigszalaggal. A gyerek ruhájára is rögzíthetjük őket szigszalaggal, ha nincs kedvünk pántokat készíteni. Az is opció, hogy bármilyen erősebb szalagból 2 vállpántot készítünk, és azt erősítjük a palackokra, hogy Búvárbandi bármikor levehesse a palackjait, ha úgy tartja kedve.

 

Gyerünk Anyuk, Apuk, Nagyszülők, ütemezzünk be egy pár órát a házi készítésű jelmezre. A közösen otthon eltöltött, kézműveskedős, hasfájósan nevetős hétvégi délutánnál nincs is jobb ebben a tél végi cidriben.