Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Anya, valami fura van odalent... – amikor a gyerek HPV-s

2017. február 28. - Eperhab

hpv_gyerek_1.jpg

Tudjuk, hogy a legtöbb szülőnek nehezére esik belekezdeni a méhecske, a porzó meg a bibe sztoriba, de minden szülő életében eljön a pillanat, amikor beszélni kell a gyerekkel a szexről. Persze az esetek nagy részében az első nagy beszélgetés eljövetelekor a kiskamasz már hallott ezt-azt a suliban, a tv-ben, a neten, és csak reménykedhetünk, hogy nem „képzettebb” a témában 11-12 évesen, mint mi 20 évesen voltunk. Szóval túl vagyunk a kínos részeken, a gyerek még kérdez is, és 10 perc után már nem vörösödik céklaszínűre a füle, úgyhogy meglapogathatjuk a vállunkat, és büszkén konstatálhatjuk, hogy ezt is megugrottuk, és a gyerek sem akar azonnal remetének vonulni. Ezután évekig úgy gondoljuk, hogy jól végeztük dolgunkat, a gyerek időben hazajár, nem hoz haza mindenféle marslakót, mindig tudatja velünk, merre jár, és makk egészséges, így nincs okunk az aggodalomra.

Egészen addig, amihpv_gyerek_2.jpgg el nem jön az a bizonyos pillanat: „Anya, tudunk beszélni kicsit?” Azonnali gyomorgörcs, mert látjuk a szemében az aggodalmat, tehát nem azt akarja megbeszélni, hogy új telefont szeretne szülinapjára. Szerencsések vagyunk, ha a gyerek el meri mondani, ha valami nem stimmel, hiszen ilyenkor fel kell tárnia azt, hogy – focis hasonlattal élve - már a felnőtt ligában rúgja a bőrt, és lássuk be, ez nem egyszerű, még ha szeretetteljes, őszinte kapcsolatban is állunk a gyerekünkkel. Szóval nagy nehezen kiböki, hogy valami fura van odalent, és nem tudja, mit tegyen, ezért fordul hozzád, hiszen te mindig mindenre tudod a megoldást (most jön a meghatódás-nagy ölelés kombó, mert most érzed igazán, hogy mennyire megbízik benned...). Persze megnyugtatod, hogy megoldjuk, minden rendben lesz, de azért kikérdezed, kivel, hol és védekezett-e, majd a „Hááát, egyszer elfelejtettük…” mondat után felvillannak a fiatal felnőttként elkövetett hibáid, és már nem is haragszol rá annyira.

Elmentek a nő – vagy nemigyógyászhoz, ahol kiderül, hogy azok ott lent szemölcsök, és igen, ez HPV fertőzés.

A mini sokk után az orvos elmondja a kezelés menetét, és valószínűleg javasolni fogja a HPV védőoltás beadatását, hiszen a HPV nem olyan, mint pl. a mumpsz vagy a rózsahimlő, megfertőződés után sem alakul ki állandó védelem a HPV vírusok ellen. Tehát aki egyszer elkapta a HPV-t, bármikor újra fertőződhet, így a védőoltás esszenciális lehet minden serdülőkorban lévő gyermeknek is, hogy lehetőség szerint sose kerüljön sor a fentihez hasonló esetre.

Magyarországon 3 fajta HPV védőoltás létezik (2, 4 és a legújabb, 9 komponensű), amelyek összetételükben és az általuk megelőzött betegségek körében különböznek egymástól. A lányos szülőknek jó tudni, hogy 2014 óta a 7. osztályos kislányok térítésmentesen kapnak HPV védőoltást. Ha a fiatoknak vagy magatoknak szeretnétek beadatni a vakcinát, az egyelőre önköltséges, bár célszerű érdeklődni a háziorvosnál, hogy létezik-e a lakhelyeteken az állami programot kiegészítő HPV oltóprogram.

Mindenesetre érdemes befektetni a család egészségébe, hiszen hosszú távon úgyis a legfontosabb, hogy egészség és szeretet legyen. Tudom, tudom, ez nagyon csöpögős és közhelyes is, de végtére is… nem így van?

Ne feledd: egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.