Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Lányok, asszonyok: figyeljünk kis és nagy pasijainkra is! – a HPV nem válogat

2017. április 26. - Eperhab

 

A köztudatban – tévesen - a havibaj mellett a HPV fertőzés is olyan kórság, amely a nők, lányok, asszonyok „kiváltsága”. Azaz sokan, főleg a férfiak nincsenek azzal tisztában, hogy nem csak minket fenyegetnek a HPV fertőzés által okozott betegségek és szövődmények, de fiúknál, férfiaknál is okozhatnak zavaró tüneteket, sőt mi több, akár rákot is.

a_hpv_nem_valogat.jpg

A nemi szervi szemölcsök felettébb kellemetlenek és nehezen gyógyulnak, és amellett, hogy nem túl esztétikusak, rendkívül fertőzőek is. Így ha akár mi, akár férjünk, párunk, gyermekünk bármilyen furcsa kinövést talál a nemi szervek tájékán, hamar gyorsan szaladjunk el a nemigyógyászhoz, hogy kiderülhessen, valóban szemölcsökről van-e szó. Ja, és amennyiben azokról van szó, a teljes gyógyulásig kerüljük a nemi életet, nehogy megajándékozzuk partnerünket egy masszív HPV fertőzéssel.

A szemölcsökön túl egyéb kockázatokat is rejt a fertőzés, hiszen nem csupán a nők méhnyakrákos megbetegedéseinek jelentős részéért felelős a humán papillómavírus. Férfiaknál is sok bajt okozhat, mint például a végbélnyílás körüli rákok. Ugye, mennyire rosszul hangzik?

Szóval kedves Hölgyeim, mivel a fiúk, férfiak általában kevésbé osztják meg problémáikat, nyavalyáikat, és nem szívesen diskurálnak ilyesmiről, egy adandó alkalommal hívjátok össze a családi kupaktanácsot, vagy ültessétek le pasitokat, és meséljetek a fenti témáról, hiszen lehet, hogy ők sincsenek még tisztában a HPV fertőzés kockázataival. A legjobb, ha együtt elballagtok egy szakorvoshoz (pl. nemigyógyász), és kikéritek a véleményét az elérhető HPV vakcinákkal kapcsolatban, így együtt hozhattok döntést a HPV védőoltás beadatásáról. A HPV elleni vakcinák már képesek hatékony védelmet nyújtani a leggyakoribb, rákos daganatokat okozó HPV típusok ellen, így nem csak nőknek ajánlott, hanem fiúknak, férfiaknak is. Ha van rá mód, miért is ne tennénk a megelőzésért együtt?

Ne feledd: egészségi állapotoddal vagy kezeléseddel kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosod kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdésed merül fel, lépj kapcsolatba kezelőorvosoddal! Mindig egyeztess orvosoddal, mielőtt e tájékoztatóban található bármilyen javaslatot megvalósítasz.