Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tegyük tisztába sorozat - 6. rész

Tévhitek és a valóság a HPV-vel kapcsolatban

2017. július 26. - Eperhabblog

Sorozatunkban minden alkalommal egy, a HPV-vel (humán papillómavírus) kapcsolatos tévhitet oszlatunk el, hogy minél többen tisztában legyenek a vírus által okozott elváltozások kialakulásának hátterével, a vírus típusaival, az általa okozott betegségekkel, és a vírusfertőzés megelőzésének lehetőségeivel.

6. tévhit: A HPV elleni védőoltás diabéteszt vagy autizmust okozhat
Valóság: Nem igaz!

6_3.jpgEz egy interneten terjedő tévhit, ami szinte minden védőoltással kapcsolatban szárnyra kél. A HPV védőoltás és a cukorbetegség kialakulása vagy az autizmus között nem mutattak ki összefüggést.

Miből adódhat ez a tévhit? Korábban azt feltételezték, hogy összefüggés van a mumpsz-kanyaró-rubeola (MMR) oltás és az autizmus kialakulása között. Ez a feltételezés azonban azon alapult, hogy az autizmus tünetei általában másfél éves kor körül mutatkoznak meg először, pontosan akkor, amikor egyébként az MMR oltás utolsó adagját be kell adni. Összefüggést azonban nem mutattak ki köztük: a feltételezést számos tudományos értekezés is egyértelműen cáfolta azóta.

Amennyiben kérdésed van a HPV vakcinával kapcsolatban, vagy a védőoltás beadatását fontolgatod, első körben egyeztess kezelőorvosoddal, és érdeklődj nála a lehetőségekről.